Pigmentvlekken kennen we in verschillende vormen en maten en kunnen over het hele lichaam te vinden zijn, in dit blog leg ik jullie er graag wat meer over uit en wat we er aan/tegen kunnen doen. Want wat zijn dit voor een vlekjes en hoe ontstaan ze?
Pigmentvlekken liggen in de bovenste huidlagen en in de diepere, door een ophoping aan pigment op een plek ontstaat er een pigmentvlek. Vaak zijn de bruin getinte vlekken die vlekken die in zich in de opperhuid bevinden. Ook heb je lichte vlekken, grijzige of blauwe vlekken, dan noemen we dit dermaal pigment en dit bevind zich dan weer veel dieper in de huid.
Maar laten we het nu over de bruine vlekjes hebben, welke soorten pigmentvlekken hebben we?
We kennen de ouderdomsvlekken, dit is het gevolg van blootstelling aan Uv-straling. Deze vlekjes zitten op de delen van het lichaam die het meest zijn blootgesteld aan de zon en/of zonnebank, denk aan handen, decolleté, armen etc. Naarmate je ouder wordt zullen deze vlekjes steeds meer worden, meestal de grote van 3mm tot 2cm. Behandel je huid daarom goed alvorens je de zon in gaat, met een goede beschermingsfactor. Zit je langer in de zon? Smeer je dan vaker in. Ook wanneer de zon niet schijnt en er wolken zichtbaar zijn is er uv-straling, dus ben je gevoelig hier voor dan is een factor iedere dag over je huidverzorging zeker een aanrader.
Er zijn ook pigmentvlekken die ontstaan tijdens hormonale veranderingen in het lichaam, denk aan een zwangerschap. Dit kan dé oorzaak zijn van een zwangerschapsmasker of melasma. Het kan ook ontstaan bij pilgebruik, wanneer er ook een hormoonschommeling plaats vind. Nu is het natuurlijk niet alleen de hormoonschommeling die de vlekken doen veroorzaken, de combinatie met zon zal dit proces op gang brengen. Ik ben zelf het voorbeeld dat wanneer je ook maar eventjes en/of minimaal aan de zon wordt blootgesteld je al een masker te pakken hebt tijdens de zwangerschap. Onderschat dit dus zeker niet!
Wanneer je een wondje hebt, eczeem, irritatie of een allergische reactie hebt gehad kan in combinatie met wéér die gele bol, de zon, hyperpigmentatie ontstaan. Ook de samenstelling verkeerde huidverzorging of parfum en de zon kan leiden tot pigmentvlekken.
Als laatste in mijn top 4 veel voorkomende pigmentvlekken hebben we nog de sproetjes, vaak zijn deze erfelijk bepaald en verdwijnen naarmate je ouder wordt. In combinatie met de zon kunnen ze donkerder worden en zich vermenigvuldigen, veel sproetjes heel dicht bij elkaar kunnen lijden tot een grote vlek. Bij de een zijn ze schattig zichtbaar als een paar vlekjes op de wangen en wordt het als een van de schoonheden gezien, tegenwoordig worden ze zelfs aangebracht met make-up! Terwijl een ander er niets van weten moet en waarschijnlijk helemaal onder zit van gezicht tot benen.
Beter voorkomen dan genezen
Zoals jullie lezen worden alle vlekjes veroorzaak in combinatie met de zon, of ze nou erfelijk zijn, hormonaal zijn, de hoeveelheid zon en je bescherming bepaald tot hoe ver je het laat komen. Helaas is dit best moeilijk, je hebt altijd wel een moment dat je er even niet aan denkt. Mijn advies is wel om er toch zo vaak mogelijk aan te denken je huid te beschermen met een goede factor, de zonuren te beperken wanneer je een echte aanbidder bent en dus sowieso de heetste uren van de dag uit de zon blijft. Daarnaast zouden oppervlakkige plekjes die ontstaan zijn behandeld kunnen worden zodat ze verminderen van kleur. Denk bijvoorbeeld aan fruitzuurpeelings, of glycolzuur in een lage percentage voor thuis wat je huid een stuk egaler kan maken. Wel moet ik er bij vermelden dat wanneer je dit aanbrengt op je huid en je vervolgens weer in de zon gaat het alleen maar erger kan worden, helemaal bij vlekjes die ontstaan zijn door hormonale schommelingen. Ik raad dan ook aan dergelijke behandelingen en producten vooral in het najaar en winter te gebruiken, wanneer de zon niet al te veel in beeld is en blijf je dan alsnog goed beschermen. Beter zoveel mogelijk voorkomen dan wanneer je ze ‘genezen’ moet!